TOPLINA ZA BUDUĆNOST
Učitavanje...
Web stranicu zbog njezinih funkcionalnosti nije moguće otvoriti u pregledniku Internet Explorer
Preusmjereni ste automatski na preglednik Microsoft Edge.
Internet Explorer zbog tehničkih nedostataka ne može pravilno učitati traženu Web stranicu.
Preporučujemo pregled Web stranice u preglednicima kao što su:
Google Chrome, Brave, Mozilla Firefox, Microsoft Edge, Safari, and Opera.

Završeni ovogodišnji radovi na kapitalnom projektu - zamjeni spojnog vrelovoda u Osijeku

12.10.2022.

HEP-Toplinarstvo završilo je planirane strojarske radove na toplinskom sustavu grada Osijeka na zamjeni dijela trase, koji se provode s ciljem povećanja sigurnosti i pouzdanosti isporuke toplinske energije Osječanima. Slijede završni građevinski radovi na sanaciji i uređenju javne površine.

Strojarski dio radova je završen, spojene su nove dionice cjevovoda s postojećima, tako da preostali građevinski radovi neće utjecati na moguće prekide u opskrbi potrošača toplinskom energijom tijekom predstojeće sezone grijanja.

Projektom „Zamjena spojnog vrelovoda od TE-TO Osijek do toplane Pogona Osijek“, koji se provodi u razdoblju od 2021. do 2023. godine, planira se revitalizirati 4,4 kilometara dotrajale postojeće vrelovodne mreže. Do sada je zamijenjeno 70 posto, odnosno nešto više od dvije trećine trase spojnog vrelovoda (3076 metara od ukupno 4350 metara), tako da za iduću godinu preostaje zamijeniti još 1274 metara trase. Cilj je bio u 2022. godini odraditi što veći dio radova na revitalizaciji vrelovoda, kako bi se projekt mogao završiti u ugovorenom roku.

Riječ je o kapitalnom ulaganju u energetski sustav Osječko-baranjske županije i najznačajnijem ulaganju u distribucijski toplinski sustav grada Osijeka u zadnjih 35 godina. Ukupna vrijednost projekta je 78,91 milijuna kuna, od čega 46,01 milijuna kuna čine bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dodijeljena u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.”.

Ovaj će projekt stvoriti preduvjete za održivost i okolišnu prihvatljivost energetskog sustava u Osijeku. Provedbom projekta povećat će se energetska učinkovitost vrelovodnog sustava i omogućiti nastavak isporuke toplinske energije na siguran i pouzdan način. Stvorit će se također preduvjeti za daljnji razvoj toplinskog sustava kako bi se isti mogao preoblikovati u moderan i učinkovit sustav daljinskog grijanja četvrte generacije. Realizacija projekta dovest će do smanjenja gubitaka u distribuciji toplinske energije, a time i do ušteda u proizvodnji toplinske energije u Osijeku i smanjenja emisije ugljikovog dioksida.
Informacije o projektu „Zamjena spojnog vrelovoda od TE-TO Osijek do toplane Pogona Osijek“ dostupne su na Internetskoj stranici projekta www.vrelovod-osijek.com.hr.

1/3
  • Povećajte tekst
  • Smanjite tekst
  • Sivi tonovi
  • Visoki kontrast
  • Negativni kontrast
  • Svjetla pozadina
  • Podcrtani linkovi
  • Poništi