TOPLINA ZA BUDUĆNOST
Učitavanje...
Web stranicu zbog njezinih funkcionalnosti nije moguće otvoriti u pregledniku Internet Explorer
Preusmjereni ste automatski na preglednik Microsoft Edge.
Internet Explorer zbog tehničkih nedostataka ne može pravilno učitati traženu Web stranicu.
Preporučujemo pregled Web stranice u preglednicima kao što su:
Google Chrome, Brave, Mozilla Firefox, Microsoft Edge, Safari, and Opera.

HEP u obnovu toplinske mreže u Osijeku ulaže 78 milijuna kuna

12.04.2021.

HEP u obnovu toplinske mreže u Osijeku ulaže 78 milijuna kuna.

HEP Toplinarstvo financirat će projekt zamjene spojnog vrelovoda od Termoelektrane-toplane Osijek do toplane Pogona Osijek uz pomoć sredstava Europske unije.

​Ukupna vrijednost projekta iznosi 78 milijuna kuna, od čega se 46 milijuna kuna financira bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj. 

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstva, koja se dodjeljuju u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014.–2020” (OPKK), Specifičnog cilja 4c3, u sklopu sjednice Savjeta Vlade RH za Slavoniju, Baranju i Srijem, održane 9. prosinca u Vukovaru, potpisali su Marko Pavić, ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Tomislav Petric, ravnatelj Središnje agenciju za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) i Zdravko Zajec, direktor HEP Toplinarstva.

- Izuzetno smo ponosni na ovaj projekt, koji smo za sufinanciranje sredstvima EU pripremali više od godinu dana. To je još jedan u nizu projekata HEP grupe za koje smo uspješno povukli sredstva iz EU fondova. Zamjena vrelovoda značajno će doprinijeti pouzdanosti i efikasnosti vrelovodne mreže te će omogućiti daljnji razvoj centralnog toplinskog sustava u Osijeku, na zadovoljstvo građana i gospodarskih subjekata. Zahvaljujem na suradnji i potpori nadležnom Ministarstvu i stručnim službama Grada Osijeka - izjavio je Frane Barbarić, predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede d.d. 

Vrijednost projekta je 78 milijuna kuna, od čega će se 46 milijuna kuna financirati bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dok će ostatak osigurati Hrvatska elektroprivreda. Projekt se planira provesti do 2023. godine i obuhvatit će zamjenu četiri kilometra postojećeg spojnog vrelovoda promjera 550 milimetara novim vrelovodom promjera 800 milimetara. 

Završetkom projekta ostvarit će se veća razina sigurnosti opskrbe toplinskom energijom i smanjenje gubitaka u distribuciji toplinske energije, što će dovesti do uštede primarnog goriva u proizvodnji toplinske energije u Osijeku i smanjenja emisije ugljičnog dioksida.

Toplinski sustav grada Osijeka kojim upravlja HEP Toplinarstvo zagrijava više od 11 tisuća stanova i poslovnih prostora, odnosno oko 25 posto ukupnog stambenog fonda grada Osijeka te opskrbljuje parom industrijske, odnosno tehnološke potrošače.

  • Povećajte tekst
  • Smanjite tekst
  • Sivi tonovi
  • Visoki kontrast
  • Negativni kontrast
  • Svjetla pozadina
  • Podcrtani linkovi
  • Poništi